Perjantaina 19.8. lensimme Pekan kanssa Pariisiin ja sieltä kohti pikkuista kylää Dampierre en Burly. Ritva (Hippien toinen omistaja ja kennel Black Master's -kasvattaja), Kaarina ja Laura sekä koirat Pimu ja Hippie olivat jo siellä odottamassa meitä. Kylässä sijaitsi majapaikamme Hotel Mapé.

Kylä oli todella pieni ja kaunis. Sen päätietä reunustivat kiviset talot ja kylää hallitsi upea vanha kirkko. Heti kylän ulkopuolella oli leveä joki ja suuri puistoalue. Kerrassaan idyllinen paikka!

Emme kuitenkaan jääneet sen enempää ihailemaan maisemia vaan suuntasimme kohti Belgianpaimenkoirien tärkeintä vuotuista tapahtumaa n. 45km päässä sijaitsevaan Aubigny-sur-Nereen. Viikonloppuna järjestettiin belgianpaimenkoirien erikoisnäyttely, paimennuskoe, CSAU- ja TAN-testi, RING-koe (muistuttaa IPOA eli on käyttölinjaisten korien puru- ja tottelevaisuuskoe lyhyesti kuvailtuna) ja agilitykilpailu. Lopuksi vielä järjestetään jalostukseen suositeltavien koirien valinta eli sujeet recommandé (s.r.)-tittelin saajat. Valintaan saivat osallistua koirat, jotka olivat saaneet arvosanan Excellent CSAU- ja TAN-testistä ja näyttelystä.

Heti perjantaina menimme suorittamaan CSAU- ja TAN-testiä Hippien ja Pimun kanssa. CSAU tulee sanoista Certificat de Sociabilité et d'Aptitude à l'Utilisation ja se oli siis lyhyt tottelevaisuus- ja käsittelykoe, joka koostui lyhyestä seuraamisesta, paikalla olosta kun omistaja on piilossa ja luoksetulosta. Lisäksi tuomari heilutteli kolisevaa muovikanisteria ja kosketteli koiraa. Samaan aikaan kentällä suoritti myös toinen koira liikkeitä, joten sillä sitten katsottiin suhtautumista muihin koiriin.

Hieman etukäteen jännitti, miten Hippie menee kun ollaan vähän laiskasti treenailtu kesän aikana... Mutta kun näimme muutaman ranskalaisen suorituksen, niin kaikki jännitys katosi; heidän koiransa eivät osanneet yhtään mitään tuomari mm. piti koirien hihnasta kiinni kun niiden piti jäädä paikoilleen ja kävi houkuttelemassa niitä omistajan luo luoksetuloliikkeessä... Niinpä tuomari oli kovin tyytyväinen sekä Hippien että Pimun suoritukseen ja molemmille arvosana excellent Ohessa Hippien taidonnäytteitä.

CSAUn jälkeen vuorossa oli TAN eli ampumistesti. Ensin koirat kävelivät ja ammuttiin (ilmaan, ei koiria...) ja sen jälkeen koirat seisoivat ja ammuttiin. Molemmat koirat selviytyivät tästäkin hienosti ja arvosanaksi taas excellent

Lauantaina oli sitten vuorossa varsinainen näyttely. Paikalla oli siis n 580 koiraa neljästä eri muunnoksesta. Malinoiseja oli 138kpl ja Hippien luokassa eli valioluokassa 7 koiraa. Jo kehään mennessä huomasin, että muut olivat hiukan eri näköisiä kuin Hippie: paljon vaaleampia, villavampia, rotevampia ja myös LIHAVAMPIA! Olimme kovassa seurassa, sillä luokassa oli begianpaimenkoirien kerma. Ihme ei siis ollut, että Hippie jäi luokassaan viimeiseksi, mutta tärkeintä kaikesta: saimme taas arvosanan excellent Tavoite oli nyt saavutettu! Pimu sai ikävä kyllä vain tres bon (EH), vaikka ihmettelimme kovasti kun muutama täysin belgin irvikuvakin sai excellentin...

Koko viikonlopun oli Ranskassa hurjaa hellettä ja sunnuntai oli kaikkein kuumin päivä. Silloin lämpö kohosi lukemiin +37 ja olo oli aika tukala sekä ihmisillä että koirilla. Viimeisenä oli siis s.r.-tittelin saajien valinta. Kehään otettiin kaikki excellentit saaneet koirat (nartut ja urokset etukäteen) ja niistä tuomarit (4) valitsivat tittelin saajat. Valinnassa koirat seisoivat tuomareihin päin, liikkeitä ei katsottu ja tuomarit katsoivat luettelosta, mikä koira oli kyseessä. Malinois-narttujen kehässä oli n. 30 koiraa ja niistä vain n.5 sai tuon tavoitellun tittelin. Hippie ei ollut näiden joukossa, vaan käteltiin ulos kehästä.

Näin siis tapahtuma oli meidän osalta ohi ja saatoimme lähteä kohti Pariisia. Pariisissa ulkoilutimme koirat Eiffel-torin alla ja ajoimme hotelliin vielä viimeiseksi yöksi Ranskassa. Ritva, Kaarina ja Laura jatkoivat koirien kanssa autolla matkaa kohti Saksan lauttaa. Hippie onkin vielä tällä hetkellä lautalla kohti Helsinkiä.

Matka oli hieno ja tapahtumarikas. Näimme hienoja koiria ja tapasimme paljon tuttuja tutustuimme uusiin ihmisiin. Onnistunut reissu siis! Kiitos kaikkille mukana olleille, etekin Ritvalle, joka järjesti koko matkan ja Pekalle, joka toimi hovi-kuljettajanani!